Cazul fostului ministru de externe Lazăr Comănescu, care a avut o întâlnire oficială controversată cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, în marja Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, ridică întrebări asupra poziționării unor foști demnitari de stat, dar și a unor personaje influente, conectate direct sau indirect la instituții ale statului român, față de interesele de securitate ale României.

Dacă Lazăr Comănescu s-a întâlnit cu Serghei Lavrov sub „protecția” de secretar general al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN) – nu de reprezentant al României – și și-a justificat gestul prin „recurgerea la dialog”, mai ales „în situații de dușmănie extremă”, pentru a „preveni sau, după caz, stopa uciderea reciprocă”, Marele Comandor și Marele Maestru al MLNR 1880 nu are nicio reținere în a-și afișa simpatiile și a justifica leadership-ul celui care a lansat cel mai sângeros conflict din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial (1939 – 1945) încoace și a amenințat personal, sau prin acoliți, atât România, cât și Republica Moldova, o victimă sigură a ocupației ruse în cazul capitulării Ucrainei.

Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino
Recomandări
Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino

Distorsionarea istoriei

Impresionat de parada militară anuală de la Moscova, un efort al Kremlinului pentru coagularea rușilor în jurul planurilor sale imperialiste, generalul (în rezervă) Constantin Bartolomeu Săvoiu a ținut să transmită o urare lui Vladimir Putin: „Felicităm Marele Popor RUS pentru a 80 Aniversare a Victoriei împotriva Criminalei Agresiuni a Germaniei Hitleriste. Peste 25 de Milioane de Ruși au pierit în această Tragedie! Urăm Președintelui Vladimir Vladimirovici PUTIN reușită pentru Prosperitatea Poporului Rus, Pace și Dezvoltare Economică și Socială Federației RUSE!”.

Dincolo de urare, acest mesaj reia o parte din retorica Kremlinului. Generalul (în rezervă) îi include la „rușii” căzuți pe front și pe românii din Basarabia ruptă din România și anexată de URSS pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe care fostul dictator sovietic Iosif Visarionovici Stalin i-a înrolat cu forța și i-a trimis la luptă în prima linie, ca și carne de tun, o practică pe care Vladimir Putin a reluat-o în cazul minorităților etnice din Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Însă răspândirea propagandei ruse nu-i este străină acestui senior în vârstă de 80 de ani, în pofida faptului că pretinde, într-un interviu acordat pentru Cronica Politică, că „jurămintele depuse de fraţii sau surorile francmasoni”, adică inclusiv de el, au „fidelitate în ordinea următoare: ţării sale (România, SUA, Franţa etc.), Constituţiei şi legilor ţării sale şi regulamentului Obedienţei masonice din care face parte”. „Deci, prima loialitate este faţă de ţară şi primează în faţa celorlalte”, insistă el.

Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american
Recomandări
Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american

Critici la adresa liderilor de stat care se opun Kremlinului

Și totuși, în timp ce felicită și justifică partea agresoare în războiul din Ucraina, generalul (în rezervă) îl critică asiduu pe pagina sa de Facebook pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alături de care Occidentul și România s-au solidarizat din rațiuni umanitare, de drept internațional și de securitate. La fel ca reprezentanții regimului de la Moscova, Constantin Bartolomeu Săvoiu încearcă să-l discrediteze pe șeful statului ucrainean, numindu-l „clovn” și „dictator corupt”.

El se ia la luptă cu „globalismul” și „soroșismul”, himere propagandistice răspândite insistent de Rusia lui Putin și extrema dreaptă pentru a-și avansa agenda politică, și îi critică de zor pe liderii europeni care sprijină Ucraina și promovează planul de reînarmare al Europei, menit descurajării aventurismului militar al Kremlinului.

„Un «Nul» belicos înlocuiește un «Nul» moale”, comentează generalul (în rezervă) Săvoiu pe tema instalării liderului conservator Friedrich Merz în funcția de cancelar al Germaniei, în locul social-democratului Olaf Scholz. Ori Friedrich Merz nu este tolerat de regimul de la Moscova, după ce a adoptat o postură dură pentru combaterea agresiunii ruse în Ucraina și prevenirea extinderii ei în Europa.

Miniștrii de Finanțe, Sănătate, Muncă și Educație explică măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan. Câți bani vor aduce la buget | VIDEO
Recomandări
Miniștrii de Finanțe, Sănătate, Muncă și Educație explică măsurile fiscale anunțate de premierul Ilie Bolojan. Câți bani vor aduce la buget | VIDEO

„Uitați-vă cum acești Dușmani ai Popoarelor Europene vor Război și Distrugere! Rușine! Malefici!”, insistă Marele Comandor și Marele Maestru al MLNR 1880 într-o postare care conține și un videoclip în care Zelenski vizitează o fabrică de armament. În schimb, dorința lui Putin de a avea mai multe rachete nucleare nu pare că merită critici.

Banalizarea răului

De altfel, Constantin Bartolomeu Săvoiu sugerează că Vladimir Putin are intenții pașnice pentru Europa, promovând în acest sens mesaje că liderul de la Kremlin nu are niciun plan de invazie, așa cum avertizează secretarul general al NATO Mark Rutte, Finlanda, Germania, statele baltice, Polonia sau președintele francez Emmanuel Macron.

Amenințarea rusă este banalizată cu ironii exprimate de Putin. „În primul rând, (Germania – n.r.) ai deja 2,5 trilioane datorii și niciun economist serios nu are idee cum ar putea fi rambursată vreodată această sumă. (…) Deci poporul rus trebuie să-și sacrifice calitatea vieții, ca tu să-ți plătești datoriile? Niciodată!”, ar fi spus liderul rus, potrivit generalului (în rezervă).

Anterior, Vladimir Putin și acoliții săi dădeau în mod repetat asigurări că nu au planuri de invazie în Ucraina, asta deși se înarmau temeinic, îi susțineau pe rebelii proruși din Donbas și fortificau peninsula anexată Crimeea. În cele din urmă, liderul de la Kremlin și-a dat arama pe față.

Legături cu fondatorul „Comandamentului Vlad Țepeș”

Constantin Bartolomeu Săvoiu nu își ascunde simpatiile față de alți foști oficiali români care răspândesc propaganda rusă sub justificarea „abordărilor pragmatice”, cum ar fi fostul ministru de externe Adrian Severin, sau legăturile cu oameni implicați în gruparea paramilitară „Statul Major al Comandamentului Vlad Tepeș”, cercetată de procurorii DIICOT pentru trădare și constituire de grup infracțional organizat.

Potrivit DIICOT, membrii grupării înființate de cetățeanul Adrian Robertin Dinu, văzut pe la Ambasada Rusiei la București și la evenimente organizate sub egida Ambasadei Rusiei, promovau retragerea României din NATO, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern, adoptarea unei noi Constituții și schimbarea numelui țării, a drapelului și a imnului. De asemenea, membrii grupării urmăreau refacerea legăturilor cu Rusia și China și recuperarea unor teritorii din Ucraina.

După cum constată mai multe publicații, legăturile dintre Constantin Bartolomeu Săvoiu și Adrian Robertin Dinu datează din trecut, cei doi fiind fondatori ai formațiunii politice ALO (Alianța Lege și Ordine) ce a fuzionat în 2023 cu Partidul ADER (Adevăr, Democrație, Educație, Reconstrucție), „marele mason” devenind co-președinte al noii alianțe pretins suveraniste ADER – ALO.

Constantin Bartolomeu Săvoiu și Adrian Robertin Dinu ar fi fost reperați la ceremonia de depunere de coroane de flori de la Cimitirul ostașilor sovietici din București, în data de 8 mai 2024, alături de delegația Ambasadei Rusiei, din care a făcut parte și fostul atașat militar Aleksandr Ciuprina, expulzat în luna martie din România „pentru desfăşurarea de activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. Expulzarea lui Ciuprina și a adjunctului acestuia a fost anunțată în contextul destructurării „Statului Major al Comandamentului Vlad Țepeș”.

Susținător al candidaților filoruși declarați

În ceea ce privește alegerile prezidențiale care tocmai s-au încheiat cu victoria lui Nicușor Dan, marcate de situaţii tensionate, cu o puternică încărcătură emoțională și cu multe îngrijorări cu privire la parcursul euro-atlantic al României, Constantin Bartolomeu Săvoiu a abandonat discreția probabil necesară unui lider mason și s-a implicat vizibil în sustinerea așa-zisei „tabere suveraniste”, sprijinindu-l inițial pe Călin Georgescu, apoi pe liderul AUR George Simion.

De la înălțimea funcțiilor și titlurilor deținute, generalul (în rezervă) Săvoiu l-a promovat pe Georgescu prin distribuiri de videoclipuri și materiale electorale. După anularea alegerilor, din cauza interferenței ruse, manipulării votului prin reţelele sociale şi finanţărilor ascunse, liderul mason a criticat decizia instanței, pe care a catalogat-o drept o „lovitură de stat constituțională” și a îndemnat oamenii să iasă la proteste pentru reluarea scrutinului cu turul doi.

Costantin Bartolomeu Săvoiu s-a manifestat și ca susținător al preotului filorus Ciprian Mega, care a fost răspopit ca urmare a unor abateri de la canoanele bisericești, dar și a viziunilor sale „rebele, anarhice și extremiste”. În cele din urmă, Marele Comandor și-a îndreptat susținerea către George Simion.

CV-ul Marelui Comandor și omagiul pentru Mihai Caraman

Ca să înțelegem cine este Costantin Bartolomeu Săvoiu, merită o scurtă trecere în revistă a trecutului acestuia. Potrivit celor spuse pe blogul personal (constantinsavoiu.com), Costantin Bartolomeu Săvoiu a absolvit în 1968 Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Comerț Exterior. Imediat după absolvire a lucrat (între 1968 și 1970) ca economist într-o întreprindere de comerț exterior aparținând Ministerului Comerțului Exterior al României, tradițional încadrat cu ofițeri de Securitate.

În paralel, iulie – decembrie 1968, a urmat cursurile Școlii de Ofițeri în Rezervă (intendență-finanțe). În 1970, la vârsta de 25 de ani, a emigrat în Franța, o schimbare de decor extrem de neobișnuită pentru România acelor vremuri.

Relocarea în Franța s-a produs la foarte scurt timp după neutralizarea „Rețelei Caraman” (1969), o operațiune a Direcției de Informații Externe a Securității prin care au fost recrutați agenți care lucrau sau colaborau la cartierul general al NATO la Paris, puși să sustragă de la locul de muncă documente secrete menite să ajute blocul comunist, în principal Uniunea Sovietică, să înțeleagă cum funcționa Alianța Nord-Atlantică.

În urmă cu 11 luni, Costantin Bartolomeu Săvoiu i-a adus un omagiu generalului Mihai Caraman, numindu-l o „legendă”, „cel mai strălucit și eficace Ofițer de Informații al Blocului Comunist!”, care „a adus Servicii extrem de prețioase Pactului de la Varșovia și Uniunii SOVIETICE”.

Un parcurs politic sinuos și o mare întrebare

Generalul (în rezervă) Săvoiu a intrat în peisajul politic românesc în 1995 și a urmat un parcurs politic sinuos, jonglând cu funcții prin PNR, PNL, PDL, ca ulterior să fondeze ALO, actualul ADER-ALO.

Totodată, Costantin Bartolomeu Săvoiu a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcții de conducere în cadrul unor organisme militare naționale și internaționale, precum cele de vicepreședinte al Confederației Interaliate a Ofițerilor în Rezervă NATO, președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România și vicepreședinte al Federației Militarilor din România.

Ținând cont de postările pro-Kremlin și funcțiile deținute anterior, dincolo de calitatea de Mare Comandor și Mare Maestru al MLNR 1880, marea întrebare este pentru cel fel de Românie militează Costantin Bartolomeu Săvoiu: una prosperă și sigură, integrată în cultura occidentală și în acord cu interesele actuale de securitate, sau una retrogradă, „în brațele” Rusiei, din cauza căreia România Mare nu mai există și riscăm o nouă ocupație – și o nouă dramă – dacă îi justificăm, chiar și la nivel de discurs public, planurile militare și implicit imperialiste.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.