Uniunea Europeană are reguli standard referitor la TVA

UE are reguli standard privind TVA, însă acestea pot fi aplicate diferit în fiecare stat membru. În cele mai multe cazuri, TVA trebuie plătită pentru toate bunurile și serviciile, la toate etapele lanțului de aprovizionare, inclusiv la vânzarea către consumatorul final.

Aceasta include toate fazele procesului de producție: achiziționarea componentelor, transport, asamblare, furnizare, ambalare, asigurare și livrarea către clientul final.

Când se aplică TVA

Pentru companiile din UE, TVA se aplică la majoritatea vânzărilor și achizițiilor de bunuri în cadrul UE. În astfel de cazuri, TVA este perceput și datorat în țara UE în care bunurile sunt consumate de către clientul final.

La fel, TVA este aplicată serviciilor în momentul prestării acestora, în fiecare stat membru.

TVA nu se aplică exporturilor de bunuri către țări din afara UE. În aceste situații, TVA este percepută și datorată în țara de import, iar exportatorul nu trebuie să declare TVA. Totuși, la exportul de bunuri este necesar să se furnizeze documente care să dovedească faptul că bunurile au fost transportate în afara UE. Dovada se poate face prin prezentarea unei copii a facturii, a unui document de transport sau a unei declarații vamale autorităților fiscale.

Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Dacă Rusia va ataca Estonia, reacția NATO va fi devastatoare”
Recomandări
Mark Rutte, secretarul general al NATO: „Dacă Rusia va ataca Estonia, reacția NATO va fi devastatoare”

Această dovadă este necesară pentru a putea deduce integral TVA achitată anterior într-o tranzacție aferentă exportului. Lipsa documentației suficiente poate însemna că nu aveți dreptul la rambursarea TVA în cazul exporturilor bunurilor.

Cotele de TVA

Există diferite tipuri de cote de TVA care se aplică în țările UE. Cota variază în funcție de produsul sau serviciul implicat în tranzacție. De asemenea, există cote speciale stabilite în funcție de nivelurile TVA aplicate de statele membre înainte de aderarea la UE.

TVA 1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Cota standard

Fiecare țară UE are o cotă standard care se aplică pentru majoritatea bunurilor și serviciilor. Aceasta nu poate fi mai mică de 15%.

Cota redusă

Pot fi aplicate una sau două cote reduse pentru anumite bunuri și servicii (conform listei din Anexa III a Directivei privind TVA), dar în general nu se aplică serviciilor furnizate electronic. Cotele reduse nu pot fi mai mici de 5%.

Cotele speciale

Ciumbrud, satul din Transilvania devenit „capitala trandafirilor” din România. Afaceri de milioane de euro și profituri consistente
Recomandări
Ciumbrud, satul din Transilvania devenit „capitala trandafirilor” din România. Afaceri de milioane de euro și profituri consistente

Unele state membre ale UE pot aplica cote speciale de TVA pentru anumite livrări. Aceste cote se aplicau deja la 1 ianuarie 1991 și au fost menite inițial ca măsuri tranzitorii pentru a facilita trecerea la regulile TVA din Piața Unică Europeană, începând cu 1 ianuarie 1993. Acestea urmau să fie eliminate treptat.

Există trei tipuri de cote speciale:

  1. Cote super-reduse – Sub 5%, aplicate pentru o listă limitată de bunuri și servicii în anumite state membre.
  2. Cote zero – Aplicate anumitor vânzări în unele țări. Când se aplică această cotă, consumatorul nu plătește TVA, dar furnizorul are dreptul să deducă TVA plătită pentru achiziții legate de acea vânzare.
  3. Cote de parcare (sau intermediare) – Aplicate de unele țări pentru anumite bunuri și servicii care nu sunt incluse în Anexa III a Directivei TVA. Aceste țări pot continua aplicarea cotelor reduse în locul celei standard, cu condiția ca acestea să nu fie mai mici de 12%.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, miercuri, un nou pachet fiscal menit să reducă deficitul bugetar, pentru care Guvernul își va angaja răspunderea. Printre măsurile propuse: menținerea plafonării pensiilor și salariilor în sectorul public și în 2026, două niveluri de TVA – 11% și 21%, precum și majorarea accizelor la alcool și combustibili.

Violatorul de copii Marius Frumuzache a ieșit din închisoare. A închiriat un apartament în Ploiești, în vecinătatea parcurilor unde și-a abordat victimele
Recomandări
Violatorul de copii Marius Frumuzache a ieșit din închisoare. A închiriat un apartament în Ploiești, în vecinătatea parcurilor unde și-a abordat victimele

Pentru sectorul HoReCa, TVA va rămâne, deocamdată, redusă. De asemenea, vor fi majorate accizele la țigări, iar pensiile care depășesc 3.000 de lei vor fi supuse contribuției de asigurări de sănătate (CASS).


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.