Spațiul Schengen: ce este și țările membre

Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație, în prezent cea mai mare la nivel mondial. Totul a început în 1985, când cinci țări ale UE, și anume Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, au semnat Acordul de la Schengen, o micuță localitate viticolă din Luxemburg. Cinci ani mai târziu avea să fie parafată Convenția de la Schengen, iar în 1995 dreptul cetățenilor europeni de a circula liber în interiorul Uniunii Europene devenea realitate odată cu eliminarea controalelor la frontierele din interiorul acestei zone.

Astăzi, spațiul Schengen este o zonă de ce cuprinde 29 de state, dintre care 25 sunt membre ale Uniunii Europene, precum și patru state non-UE – Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein. Ultimele țări care au devenit membre cu drepturi depline sunt România și Bulgaria, la începutul acestui an. Acest spațiu, care permite circulația liberă a persoanelor, bunurilor, serviciilor și capitalului, poate fi descris ca o politică europeană prin care statele membre acceptă eliminarea tuturor tipurilor de controale la frontierele comune, se precizează pe site-ul oficial al Consiliului Uniunii Europene. Pentru cetățenii Uniunii Europene, dispariția acestor controale la granițele interne nu doar că facilitează libera circulație, dar contribuie și la sporirea securității în cadrul regiunii.

Ce i-a spus exact Zelenski lui Trump, în cele 15 minute cât au vorbit doar ei doi la Vatican
Recomandări
Ce i-a spus exact Zelenski lui Trump, în cele 15 minute cât au vorbit doar ei doi la Vatican

Ce avantaje oferă spațiul Schengen

Spațiul Schengen oferă posibilitatea a peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între statele membre, fără a fi nevoiți să treacă prin controale la frontiere. De asemenea, în fiecare zi, în jur de 3,5 milioane de cetățeni europeni trec granițele interne ale Uniunii Europene ca să muncească, pentru a studia ori pentru a-și vizita familia și prietenii, în timp ce aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen și lucrează în alta.

Libertatea de mișcare în interiorul spațiului se traduce prin diverse drepturi pentru diferite categorii de persoane, de la turiști la familii, mai precizează sursa citată.

Cum călătoreşti cu copiii minori în Spaţiul Schengen - Imagine cu o fetiţă, însoţită de mama ei, în terminalul unui aeroport.
Spațiul Schengen oferă posibilitatea a peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între statele membre

În același timp, cetățenii din țările Uniunii pot să petreacă până la trei luni în alt stat membru fără a se înregistra acolo, având doar un pașaport sau un alt act de identitate valabil. Dacă doresc să rămână într-un stat membru mai mult de 3 luni, s-ar putea să fie nevoie să îşi înregistreze șederea.

Șoferii cu mașini diesel care au peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă
Recomandări
Șoferii cu mașini diesel care au peste 150.000 de kilometri ar putea fi obligați să înlocuiască o piesă scumpă

În plus, aceștia pot să lucreze și să locuiască într-un alt stat al UE, beneficiind de aceleași drepturi ca și cetățenii acelei țări. Antreprenorii au libertatea de a înființa o afacere într-un alt stat membru, iar studenții pot studia oriunde în Uniune.

Documente obligatorii pentru călătoria în UE și spațiul Schengen

În calitate de cetățean al Uniunii Europene, românii au dreptul de a călători liber atât în cele 27 de state membre ale UE, cât și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care sunt țări din afara UE, dar membre ale Spațiului Schengen. Pentru a putea să faci asta vei avea nevoie de un document de călătorie, precum pașaportul sau cartea de identitate, care să fie valabil la momentul călătoriei. De regulă, nu este necesar să prezinți pașaportul sau cartea de identitate atunci când traversați granițele interne ale spațiului Schengen.

Cu toate că au fost eliminate controalele la frontierele interne, este obligatoriu să ai asupra ta un document de identitate valabil. Asta, deoarece Codul frontierelor din spațiul Schengen prevede că statele membre își păstrează dreptul de a reinstaura la frontiere controale temporare în situații extraordinare, cum ar fi amenințări la securitatea națională sau ordinea publică, potrivit Europa.eu. În astfel de situații, autoritățile trebuie să demonstreze că există o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă”.

Cei mai buni mici de 1 Mai, în București. Cât costă o porție și care sunt primele cinci locații căutate
Recomandări
Cei mai buni mici de 1 Mai, în București. Cât costă o porție și care sunt primele cinci locații căutate

Dacă te vei afla vreodată într-o astfel de situație este esențial să prezinți pașaportul sau cartea de identitate valabilă. Vei primi o decizie scrisă care să explice motivele refuzului, opțiunile de apel și termenul-limită pentru recurs. De asemenea, trebuie să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă în cazul în care călătoriți între o țară Schengen și Cipru sau Irlanda, care nu fac parte din spaţiul comunitar.

În situația în care nu ai asupra ta documentele necesare – pașaport sau carte de identitate valabile – autoritățile din țările pe care le vizitezi pot să-ți refuze intrarea. Totuși, acestea îți vor acorda timp pentru a putea obține actele corespunzătoare ori pentru a demonstra prin alte mijloace că ești cetățean al unei țări din Uniunea Europeană.

Cum călătorești cu un minor în spațiul Schengen

Autoritățile informează că minorii români vor putea călători în Spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, ceea ce înseamnă că vor avea nevoie de aceleași documente ca până în prezent.

Astfel, în cazul în care minorul călătorește însoțit de ambii părinți este suficient ca aceștia să prezinte doar documentele lor de călătorie, care pot fi pașaportul sau cartea de identitate.

În cazul în care minorul călătorește cu doar unul dintre părinți, pe lângă documentul de călătorie valabil al acestuia, este necesară o declarație autentificată din partea celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate.

Cum călătoreşti cu copiii minori în Spaţiul Schengen - Imagine cu un adolescent şezat într-un fotoliu în zona de aşteptare a unui aeroport.
Minorii pot călători în spațiul Schengen în condițiile prevăzute de art. 30 din Legea nr. 248/2005

Dacă minorul este însoțit de o terță persoană, este nevoie de documentul de călătorie valabil, precum și de o declarație autentificată  a ambilor părinți din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, potrivit informațiilior publicate pe site-ul Poliției de Frontieră Română.

Pentru deplasările legate de studii, concursuri sau tratamente medicale, minorul va trebui să prezinte dovada scopului declarat al călătoriei, precum și o declarație autentificată prin care unul dintre părinți își dă consimțământul pentru efectuarea călătoriei.

În sfârșit, dacă minorul are vârsta de peste 16 ani și călătorește neînsoțit, pe lângă documentul de călătorie valabil (pașaport sau carte de identitate), va trebui să prezinte o declarație autentificată din partea ambilor părinți, care să confirme acordul acestora pentru efectuarea călătoriei în afara țării.

Declarațiile autentificate pot fi obținute în țară, de la un birou notarial public autorizat, în timp ce, în străinătate, aceste documente se eliberează de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României.

Dacă vei călători cu minorul cu avionul sau cu vaporul, autoritățile pot solicita în continuare un document de identitate valid, fie că este vorba despre cartea de identitate sau pașaport.

Când i se poate interzice minorului ieșirea din țară

Atunci când minorul se deplasează către domiciliul, respectiv reședința sa, fie că este însoțit sau călătorește singur, acesta trebuie doar să prezinte documentul de călătorie valabil și dovada că destinația sa este domiciliul sau reședința, indiferent de circumstanțe. În cazul în care minorul nu va putea să prezinte aceste documente, autoritățile vamale nu îi vor permite minorului să continue călătoria.

De asemenea, polițiștii de frontieră pot efectua controale aleatorii pentru a verifica dacă cetățenii români minori îndeplinesc condițiile necesare pentru a părăsi teritoriul României cu destinația unui stat din spațiul Schengen.

Însoțitorii minorilor, care sunt alții decât părinții sau reprezentanții legali, nu mai sunt obligați să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta putând fi consultat în format electronic de către polițistul de frontieră. În cazul în care acesta descoperă că însoțitorul minorului a comis infracțiuni grave prevăzute de lege, acesta nu va avea voie să părăsească țara împreună cu minorul.

Importanța documentelor de călătorie pentru minori

Este important de știut că există motive importante pentru care documentele de călătorie pentru minori sunt necesare pentru ca aceștia să poată călători în spațiul Schengen, însoțiți sau singuri. Unul dintre acestea constă în prevenirea răpirii copiilor, chiar de către unul dintre părinți, situații care s-au întâmplat în trecut, așa cum aflăm de la Poliția de Frontieră Română.

Mai mult decât atât, aceste măsuri reprezintă și un instrument în combaterea traficului de minori, fenomen în care mulți copii sunt scoși ilegal din țară și exploatați de traficanți. Acești copii sunt adesea folosiți pentru cerșetorie sau, în cele mai grave cazuri, sunt exploatați sexual.

Vezi şi cum planifici o călătorie în străinătate cu mașina!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Unica.ro
Se iubește cu un milionar, tânăr și frumos, și a plecat din România fără să se mai uite înapoi! Vedeta noastră trăiește o viață de lux în prezent! "Dumnezeu ne-a binecuvântat". Wow, ce schimbată e!! FOTO
Ce nu s-a văzut la TV. Totul s-a întâmplat în spatele camerelor de filmat și nici contracandidații nu se așteptau la ce a urmat
Viva.ro
Ce nu s-a văzut la TV. Totul s-a întâmplat în spatele camerelor de filmat și nici contracandidații nu se așteptau la ce a urmat
E vestea zilei! Vedeta din România va aduce pe lume al patrulea copil, la 42 de ani! Soțul ei tocmai a făcut anunțul! “Lui Dumnezeu îi mulțumesc”
Libertateapentrufemei.ro
E vestea zilei! Vedeta din România va aduce pe lume al patrulea copil, la 42 de ani! Soțul ei tocmai a făcut anunțul! “Lui Dumnezeu îi mulțumesc”
România riscă să intre în colaps și să ajungă mai rău decât Grecia. Ce se mai poate face
Adevarul.ro
România riscă să intre în colaps și să ajungă mai rău decât Grecia. Ce se mai poate face
Autopsia finală a soției lui Gene Hackman, Betsy Arakawa, dezvăluie noi detalii tragice ale morții sale. Ce au descoperit autoritățile
Elle.ro
Autopsia finală a soției lui Gene Hackman, Betsy Arakawa, dezvăluie noi detalii tragice ale morții sale. Ce au descoperit autoritățile
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Cum s-a trezit un tânăr cu un credit online, deschis pe numele lui, de care habar nu avea. A pierdut 15.000 de lei
Observatornews.ro
Cum s-a trezit un tânăr cu un credit online, deschis pe numele lui, de care habar nu avea. A pierdut 15.000 de lei
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 1 mai 2025. Racii sunt în elementul lor, ceea ce înseamnă că descoperă mai ușor motive să se simtă bine în propria piele

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI