Drumul spre succes al fondatorului Drăghici Dental

Dan Drăghici și-a început cariera la Rompetrol, unde a lucrat timp de 10 ani. În paralel, a deschis un laborator de tehnică dentară împreună cu soția sa, Raluca. Inițial, afacerea era mică, cu o cifră de afaceri de doar 50.000 de euro pe an.

„În perioada aceea Rompetrol nu avea nicio stație. Patriciu cumpărase atunci Petromidia și urma să facă stații. Eu am făcut parte dintr-o echipă mică, eram opt în toată România, și am făcut magazinele astea, Hey”, a declarat Drăghici.

Transformarea businessului

Cu experiența acumulată la Rompetrol, Drăghici a început să aplice principii corporatiste în propria afacere. A împărțit procesul de producție pe departamente și a implementat un sistem de control al calității.

„Nu aveam un control al calității. Și atunci am împărțit tehnica dentară pe departamente, foarte clare, bine definite. Mi-a fost foarte greu să angajăm oameni, era foarte greu pentru ei să înțeleagă că unul trebuie să facă doar partea de metal, altul doar partea fizionomică, altul doar dinții din ceară” , a explicat antreprenorul.

Model nou de business

Pentru a-și extinde afacerea, Drăghici a căutat oportunități în orașele mai mici din Moldova. A introdus un model nou de business, cu agenți de teren care mergeau direct la cabinete pentru a prelua amprentele și a livra lucrările finalizate.

Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino
Recomandări
Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino

Pandemia de COVID-19 a adus noi provocări, dar și oportunități. Drăghici a investit în digitalizare și a achiziționat echipamente moderne din China, care permit înlocuirea mulajelor de silicon cu imagini scanate ale dinților.

„A fost momentul în care au venit marii reprezentanți de laboratoare din Franța, să lucrăm cu ei. 70 – 80% dintre dentiștii din Franța lucrau cu laboratoare din China. Iar în China încă era pandemie când în Europa se cam terminase”, a relatat Drăghici.

Succesul internațional

În prezent, Drăghici Dental livrează dinți în Franța, Austria și Italia. Compania produce între 300 și 400 de amprente pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 4.000-5.000 de dinți zilnic și un milion de dinți anual.

„Probabil o să mai mergem spre țările nordice. Dar în Franța cel mai mult. Dacă în exterior vindem cam 30%, circa 20% dintre acești dinți ajung în Franța, între 5 – 7% în Italia și 2% în Austria”, a precizat antreprenorul.

Vânzarea companiei și planurile sale

Recent, Dan Drăghici a vândut Drăghici Dental către Minlay, liderul pieței franceze de proteze dentare. Cu toate acestea, el rămâne implicat în conducerea laboratorului și a devenit reprezentantul pe Europa de Est al companiei franceze.

Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american
Recomandări
Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american

„Le-a plăcut de mine pentru că eu am terminat Finanțe și Tehnică Dentară. Eram omul momentul perfect și au zis »uite, îți cumpărăm businessul, rămâi aici în business, tot tu te ocupi, dar îți facem o superofertă și devii colaborator cu șefii noștri, cu fondul de investiţii'”, a explicat Drăghici.

În ciuda succesului, antreprenorul ieșean își ia o pauză de câteva luni pentru a se repoziţiona și a decide următorii pași. După două decenii de muncă intensă și creștere constantă, Dan Drăghici a demonstrat că este posibil să transformi un mic laborator de tehnică dentară într-o afacere de succes la nivel european.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.