Stimulente financiare record

În acest ritm, dacă invazia lui Putin durează la fel de mult ca războiul sovieto-afgan al lui Leonid Brejnev, victimele rusești vor fi de peste 55 de ori mai mari – iar populația Rusiei de astăzi este puțin peste jumătate din cea a Uniunii Sovietice. Între timp, având în vedere că 45 de țări de pe trei continente mențin sancțiuni împotriva Rusiei, consecințele nu s-au limitat la Rusia și Ucraina.

În Rusia, războiul a adus ceva asemănător unui regim fascist în stilul anilor 1930, deși Kremlinul se bazează pe stimulente financiare, nu doar pe recrutare, pentru a hrăni mașina de „tocat” carne.

În regiunea Samara, bonusul la semnarea contractului pentru oricine acceptă să lupte a atins un record de 4 milioane de ruble (37.700 de euro) în ianuarie.

Dacă administrațiile regionale majorează bonusurile la semnarea contractelor doar pentru a le reduce la scurt timp după aceea, se poate deduce că aceste costuri devin nesustenabile.

Evident, plățile atât de mari pentru serviciul militar în Ucraina reflectă o reticență tot mai mare din partea potențialilor soldați.

51.000 de oameni au murit pe front

În timp ce fostul președinte Dmitri Medvedev relatează că 175.000 de bărbați s-au înrolat în armată în primele cinci luni ale acestui an, Mediazona estimează că 51.000 de ruși au murit pe câmpul de luptă doar în a doua jumătate a anului 2024. Poate că Putin va reuși în continuare să recruteze peste 30.000 pe lună, sau poate că nu.

De ce votează românii din diaspora cu suveraniștii, deși ei susțin local partide care vor să-i expulzeze. Interviu cu politologul Radu Dumitrescu
Recomandări
De ce votează românii din diaspora cu suveraniștii, deși ei susțin local partide care vor să-i expulzeze. Interviu cu politologul Radu Dumitrescu

În Samara, creșterea bonusurilor a amintit de modul în care unele săli de sport comercializează abonamente: cele mai bune avantaje erau valabile doar pentru cei care se înscriau până la 1 februarie.

Probabil, Putin s-a oferit să recompenseze guvernatorii regionali pentru cifrele mari de recrutare. Dar dacă administrațiile regionale cresc bonusurile la angajare doar pentru a le reduce la scurt timp după aceea, se poate deduce că aceste costuri devin nesustenabile.

Bonusurile au fost reduse

Începând cu 5 iunie, bonusul pentru „voluntari” din Bashkortostan, situat între râul Volga și Munții Ural, a fost redus de la 1,6 milioane de ruble (17.400 de euro) la 1 milion de ruble (10.900 de euro).

În regiunea Belgorod, din apropierea Ucrainei, acesta a fost redus de la 3,4 milioane (35.800 de euro) la 1,2 milioane de ruble (12.600 de euro) în ianuarie, după o „ promovare ” de trei luni. În toată Rusia, bonusurile federale forfetare pentru deținuții din închisori au fost anulate în ianuarie.

Putin va evita probabil o nouă mobilizare a recruților. Când a încercat acest lucru în septembrie 2022, sprijinul public pentru „operațiunea sa militară specială” a părut să aibă de suferit.

Necesitatea de a crește plățile reflectă recunoașterea tot mai mare de către ruși a probabilității de a muri în Ucraina. În zone provinciale precum Kurgan, situat la întâlnirea Munților Ural cu Siberia, cimitirele sunt extinse. La nivel național, bonusul de „ieșire” pentru familiile soldaților decedați aproape s-a dublat .

Coșmarul Elenei Udrea: ar putea petrece vara în pușcărie, deși instanța a decis ca poate fi eliberată. DNA a făcut recurs
Recomandări
Coșmarul Elenei Udrea: ar putea petrece vara în pușcărie, deși instanța a decis ca poate fi eliberată. DNA a făcut recurs

Din nou, reducerile recente ale bonusurilor la semnarea contractelor sugerează că sistemul se află sub presiune financiară. La urma urmei, Rusia a vândut petrol, principala sa sursă de venit, cu aproximativ 50 de dolari pe baril, sau cu 25%, sub prețul estimat inițial în bugetul său pentru 2025.

Forme mai subtile de coerciție

Totuși, Putin va evita probabil o nouă mobilizare a recruților. Când a încercat acest lucru în septembrie 2022, sprijinul public pentru „operațiunea sa militară specială” a părut să aibă de suferit.

De asemenea, își amintește, fără îndoială, de războiul sovietic din Afganistan. Motivul pentru care acei 15.000 de soldați căzuți au contat atât de mult din punct de vedere politic a fost acela că majoritatea dintre ei nu aleseseră niciodată să lupte.

Mai mult, au fost recrutați nu doar din periferia sovietică, ci și din Moscova și Sankt Petersburg, unde pierderile au afectat elitele culturale, subminând credibilitatea sistemului.

Pentru a evita repetarea acestor greșeli, Putin s-a bazat pe forme mai subtile de coerciție. De exemplu, luna trecută, Iakutia, situată în Extremul Orient rus, ar fi organizat o zi „Schimbă-ți viața” pentru a recruta bărbați fără adăpost din zonă pentru linia întâi.

Ilie Bolojan anunță noile măsuri fiscale. TVA crește la 21%, accizele sunt majorate cu 10%, băncile și jocurile de noroc vor fi taxate
Recomandări
Ilie Bolojan anunță noile măsuri fiscale. TVA crește la 21%, accizele sunt majorate cu 10%, băncile și jocurile de noroc vor fi taxate

Împinși de judecători să se înroleze

Și instanțele joacă un rol. „Am urmărit sute de interviuri cu prizonieri de război, necrologuri, povești ale soldaților dintre cunoștințele și familia mea”, a spus disidenta exilată Maria Viushkova.

„În ultimele săptămâni, am dat peste trei cazuri similare: bărbați care au ajuns în instanță pentru infracțiuni minore și au fost împinși de judecători să se înroleze în armată sub amenințarea unor pedepse grele.”

Unul dintre ei, un bărbat în vârstă de 45 de ani din Ulan-Ude, la sud de Lacul Baikal, a fost judecat anul trecut pentru provocarea unui accident rutier; instanța i-a oferit să-i transforme pedeapsa într-un contract de șofer de camion în regiunea Donbas, ocupată de Rusia, din Ucraina. În cele din urmă, a ajuns în captivitate ucraineană.

Trucuri pentru a-i atrage pe migranți

Rusia a folosit mult timp trucuri similare pentru a atrage migranții kazahi sau nepalezi pe front. Dar acum, rușii sunt cei vizați . Locuri de muncă vacante pentru „șoferi”, „agenți de securitate” și „muncitori în construcții” în zonele de luptă active au apărut peste tot – o stratagemă evidentă pentru a ascunde realitatea brutală a războiului.

Între timp, vârsta medie a noilor recruți este în creștere , bărbații de peste 60 de ani alăturându-se celor de pe linia frontului. Chiar și instituțiile media autorizate raportează cazuri de soldați răniți care au fost bătuți cu sălbăticie dacă refuză să se întoarcă pe front, înainte de a se recupera complet.

În luna mai, soldații ruși au relatat pe Telegram că comandantul lor trimisese în luptă oameni cu cârje. La începutul războiului, răniții ruși au avut cel puțin timp să se recupereze. Nu mai este cazul. Cu 23.000 de vehicule blindate pierdute, catârii sunt acum folosiți pentru transportul de materiale.

Alegeri lipsite de sens

În ciuda fisurilor care încep să apară, Putin nu pare mai aproape de a accepta un armistițiu. Dimpotrivă, agresivitatea sa devine și mai nediscriminatorie și violentă. Veștile proaste nu ajung neapărat la el, deoarece subordonații i le ascund.

În mod ironic, problemele militare ale Rusiei confirmă identificarea totală a Kremlinului cu războiul. Rusia a fost în război timp de 19 din cei 21 de ani de putere ai lui Putin.

Hotărât să revizuiască ordinea europeană apărută după prăbușirea Uniunii Sovietice, Putin a creat un regim dispus să facă alegeri care par lipsite de sens societăților democratice. Prin urmare, războiul său de uzură este sortit să continue.

Având în vedere că sprijinul SUA pentru Ucraina este în scădere, Europa trebuie să facă mai mult pentru a lărgi fisurile din fundația regimului pretorian al lui Putin.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.