Mai mulți parlamentari PNL, în frunte cu senatorii Daniel Fenechiu și Cristian Niculescu Țăgârlaș, au înregistrat, săptămâna trecută, la Senat, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. 

Propunerea prevede introducerea de condiții suplimentare pentru organizațiile nonguvernamentale care vor să acționeze în instanță proiecte majore de infrastructură, inclusiv achitarea unei sume de bani.

Cauțiune de până la 50.000 de lei

Astfel, „pentru a garanta parțial repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor actului administrativ atacat, atunci când asociația are calitate de terț față de actul administrativ atacat, aceasta are obligația de a depune o cauțiune în valoare de 1% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50.000 de lei”, conform textului propunerii legislative.

De asemenea, organizațiile neguvernamentale vor putea ataca un act administrativ doar dacă acesta „are legătură cu obiectul de activitate și scopul acesteia, în conformitate cu actul constitutiv și statutul acesteia”. 

Nu vor putea fi contestate acte emise înainte de înființare, iar asociația sau fundația trebuie să demonstreze că în ultimii 2 ani „a urmărit în mod activ scopurile menționate în statut care au legătură cu actul administrativ atacat” .

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Românii votează de azi în primul tur al alegerilor prezidențiale
Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Românii votează de azi în primul tur al alegerilor prezidențiale

Dovedirea îndeplinirii tuturor condițiilor (…) se va face prin înregistrarea la dosarul cauzei a unui memoriu justificativ însoțit de înscrisurile doveditoare. Memoriul se va depune la dosarul cauzei odată cu cererea de chemare în judecată.

Inițiativă legislativă PNL:

Parlamentarii PNL propun totodată ca prevederile să se aplice și proceselor în curs, asociațiile urmând să aibă obligația de a depune memoriul în termen de 45 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial. 

Cum motivează aleșii PNL

În expunerea de motive, inițiatorii scriu că sumele plătite în prezent de ONG-urile care atacă proiecte de infrastructură sunt derizorii: 20 de lei pentru acțiunea de suspendare și 50 de lei pentru acțiunea de anulare a unui act administrativ. 

„Acesta fiind unul din motivele pentru care România nu are autostrăzile pe care ar fi trebuit să le aibă în acest moment, precum și unul din motivele pentru care hidrocentrale finalizate în proporție de 90% nu au mai putut fi date în folosință. Astfel, se produc grave prejudicii interesului public prin privarea de servicii esențiale unei societăți moderne și dezvoltate, prejudicii produse bugetului de stat, precum și celorlalte ramuri ale economiei pe orizontală”, se arată în document.  

Nicușor Dan, plângere pentru trei infracțiuni împotriva Elenei Lasconi la DIICOT, în scandalul imaginilor cu Coldea
Recomandări
Nicușor Dan, plângere pentru trei infracțiuni împotriva Elenei Lasconi la DIICOT, în scandalul imaginilor cu Coldea

Introducerea unei garanții de maximum 50.000 de lei este explicată de inițiatori prin dorința de „a recupera măcar parțial prejudiciile provocate prin acțiunile introduse cu rea-credință”. Suma este considerată de senatorii PNL modică „în raport cu prejudiciile menționate mai sus”.

Dan Trifu, activist civic: „E neconstituțional și antieuropean”

Dan Trifu, vicepreședinte al Fundației Eco-Civica, un ONG care are în portofoliu numeroase procese cu dezvoltatori imobiliari și investitori în proiecte de infrastructură, consideră că propunerea vrea să blocheze activitatea ONG-urilor militante, dar nu crede că poate să treacă de Curtea Constituțională.

Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Dan Trifu, vicepreședinte al Fundației Eco-Civica. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Ce poți să mai comentezi când auzi asemenea aberații? Este clar o lovitură fără precedent la activitatea ONG-urilor militante, este clar cu dedicație pentru aceste ONG-uri militante cum este și Fundația Eco-Civica. Și cum să îi spui unui ONG că nu are voie să atace un act decât dacă a fost înființat în data cutare? E neconstituțional, e antieuropean și probabil că aceste prevederi vor cădea la Curtea Constituțională. Problema gravă e cum pot gândi niște liberali în acest mod, când gândirea liberală tocmai asta spune, să lași societatea civilă să acționeze liber. Or, tu acum deschizi calea investitorilor imobiliari să facă ce vor într-o localitate”, a spus Trifu pentru Libertatea. 

Alegeri în diaspora. Câți cetățeni români au votat în orașul norvegian Bergen, în primele ore ale dimineții
Recomandări
Alegeri în diaspora. Câți cetățeni români au votat în orașul norvegian Bergen, în primele ore ale dimineții

În ce privește plata cauțiunii de până la 50.000 de lei, activistul civic spune că ONG-ul său, de exemplu, nu dispune de astfel de sume. 

Păi, 10.000 de euro, vă dați seama, nu am avut niciodată banii aceștia. Sunt niște modalități de a îngrădi accesul la instanțe. Normal că nu ne permitem noi, ONG-urile, să avem acești bani să îi virăm ca garanție. În primul rând, constituțional, nu contează câți bani are un cetățean în cont, nu trebuie să influențeze modul în care se adresează instanțelor.

Dan Trifu, activist civic:

„E degradant pentru un partid liberal să gândească în acest mod și la fel de degradant este pentru moralitatea PNL și proiectul de zilele trecute, și acolo vorbim tot despre încălcarea drepturilor constituționale în mod flagrant, în momentul în care faci o discriminare totală între celelalte părți care se pot adresa instanțelor și ONG-uri. Deci, sunt niște discriminări flagrante, niște precizări care oripilează opinia publică”, a mai spus acesta.

O altă lege reduce termenul în care pot fi făcute contestații

Dan Trifu face referire la un alt proiect legislativ, adoptat săptămâna trecută de Senat, Cameră decizională, prin care se reduce termenul în care ONG-urile pot ataca în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism suspectate că ar fi fost emise ilegal, informează Hotnews

Pentru autorizațiile de construire, termenul scade de la șase luni/un an la 60 de zile, iar pentru documentațiile de urbanism – de la cinci ani, cât prevede legislația actuală, la un an, conform sursei citate.

Fenechiu: „Sunt împotriva abuzului în construcții, dar și împotriva abuzului față de constructori”  

Contactat de Libertatea, senatorul liberal Daniel Fenechiu spune că propunerea sa a fost inspirată de legislația franceză, unde există un text de lege similar, dar și de directivele europene în materie. 

Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Senatorul Daniel Fenechiu. Foto: Hepta

„În situația în care pe cel care face treaba asta îl și costă ceva, în ipoteza în care pierde, probabil că va fi mult mai responsabil. În momentul în care, de exemplu, dumneavoastră ați câștigat procesul și îl obligați la cheltuieli de judecată, el se poate desființa. Se înființează un alt ONG, procedura e foarte simplă, putem avea 2-3 ONG-uri și putem face lucruri extrem de urâte pe zona asta”, crede Daniel Fenechiu.

„Inițiativa mea e o inițiativă care vizează introducerea a puțină responsabilitate pe zona asta și reducerea abuzului de drept. În partea inițială a inițiativei am și reglementări care privesc structura asociațiilor și, respectiv, a comitetelor directoare, în care spun că persoanele care ocupă funcții publice nu pot să fie și șefii unui ONG care are ca obiect de activitate ceva legat de funcția respectivă. Nu poți să fii și primar, și președintele unui ONG. Eu cred că, în momentul în care ești ales, trebuie să alegi”.  

Nu uitați că stați de vorbă cu omul care, în calitate de avocat, a anulat autorizația de construire de la Cathedral Plaza. Eu nu am parti-pris-uri. Sunt împotriva abuzului în construcții, dar și împotriva abuzului față de constructori.

Daniel Fenechiu, senator PNL:

Senatorul liberal arată că prin noile reglementări se încearcă limitarea unor abuzuri făcute de ONG-uri.

„De multe ori, investitorii ajung în faliment, își pierd investiția, credibilitatea, pentru că toată lumea spune: «Domnule, a greșit». Dacă a greșit, îi spunem de la început. Dacă s-au dat documentele de urbanism greșit, ai șase luni să intervii și să corectezi. Dacă n-ai făcut treaba asta, lasă-l în pace. Nu uitați că autoritatea emitentă poate ataca oricând actul emis. Eu încerc să limitez doar abuzul pe care îl fac anumite  ONG-uri”, a conchis Daniel Fenechiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Comentarii (4)

Vasile1900   •   30.11.2022, 08:36

Numai banul dictează,PSD și PNL au făcut și fac numai rele împreuna. Trebuie sa avem inteligenta in 2024 ,ei spera sa nu votam și sa iasă la vot clientela politica .

Liliana60   •   29.11.2022, 18:54

O initiativa corecta, care echilibreaza lucrurile in domeniu; in plus, de ce ong-urile ar trebui considerate, a priori, de partea luminoasa a fortei?

misu50   •   29.11.2022, 10:15

Fenechiule nu constructorii sunt vizati, ci *** care dau autorizatii pe spagi imense! Tu pe aia vrei sa ii aperi! Stiu pe unul care e gata sa dea o autorizatie de constructie pe un teren la 2m de casa ta, sa ramai fara soare si atunci sa te vad ...

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Unica.ro
„Prostia nu e un păcat. Mârșăvia, da”. CTP, mesaj acid la adresa Elenei Lasconi, după publicarea controversatelor fotografii
Votarea deja a început! Surpriză: candidatul de pe locul 1 nu era favorit la începutul campaniei! Românii, în cea mai mare confuzie electorală: 1 din 5 nu știe cu cine să voteze
Viva.ro
Votarea deja a început! Surpriză: candidatul de pe locul 1 nu era favorit la începutul campaniei! Românii, în cea mai mare confuzie electorală: 1 din 5 nu știe cu cine să voteze
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Călin, de mână cu soția, pe covorul roșu. Sunt împreună de peste 20 de ani, dar cererea lui în căsătorie a fost abruptă de-a dreptul!
Rușii declanșează războiul hibrid înainte de alegerile din România. ANCOM: sunt site-uri clonate și atacuri cibernetice
Adevarul.ro
Rușii declanșează războiul hibrid înainte de alegerile din România. ANCOM: sunt site-uri clonate și atacuri cibernetice
Celebrul actor a devenit TATĂ pentru a doua oară! PRIMELE declarații după ce a dezvăluit că s-a născut fetița lui: "Un bebeluș de nota 10."
Elle.ro
Celebrul actor a devenit TATĂ pentru a doua oară! PRIMELE declarații după ce a dezvăluit că s-a născut fetița lui: "Un bebeluș de nota 10."
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Unica.ro
Leguma care “mănâncă” zahărul din sânge! Se spune că e dușmanul de temut al diabetului! E ieftină, dar puțini știu câte beneficii are pentru sănătate!
Argumentele experţilor care susţin că pozele publicate de Lasconi sunt false. SURSE: USR vrea să o dea afară din partid după primul tur
Observatornews.ro
Argumentele experţilor care susţin că pozele publicate de Lasconi sunt false. SURSE: USR vrea să o dea afară din partid după primul tur
Horoscop 3 mai 2025. Vărsătorii sunt convinși că doar prin reacții dure vor reuși să obțină ceea ce li se cuvine de la parteneri, de orice fel ar fi ei
HOROSCOP
Horoscop 3 mai 2025. Vărsătorii sunt convinși că doar prin reacții dure vor reuși să obțină ceea ce li se cuvine de la parteneri, de orice fel ar fi ei

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI