Lucrările de consolidare a planşeului de beton din Piața Unirii nu se fac pentru că este nevoie de avizul PMB. Foto: Shutterstock
Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat joi, 3 octombrie, că lucrările la Planșeul Unirii, „cu zone în pericol de prăbușire”, nu pot fi realizate fără avizele Primăriei Capitalei și că „nu putem să încălcăm legea”, motiv pentru care lucrarea se va întoarce la Nicușor Dan, căruia „îi rămâne întreaga responsabilitate privind riscurile la care îi expune pe oameni”.
Cuprins:
„Luând act de refuzul public și ferm al Primarului General de a recunoaște pericolul public pe care îl reprezintă astăzi Planșeul Unirii și de refuzul acestuia de a da undă verde pentru începerea de îndată a lucrărilor necesare […], în calitate de primar al Sectorului 4, fac, cu regret, următorul anunț: Am inițiat procedura de denunțare a Protocolului de asociere încheiat cu Primăria Municipiului București, prin Administrația Străzilor, pentru realizarea lucrărilor de refacere totală a Planșeului Unirii”, a transmis Daniel Băluță pe Facebook.
El a adăugat că, în aceste condiții, „planșeul de la Unirii se va întoarce în administrarea Primarului General, cel care a blocat lucrările necesare pentru a elimina cât mai rapid pericolul pentru zecile de mii de oameni care tranzitează în fiecare zi zona”.
Daniel Băluță a subliniat că a făcut un apel public către PMB să autorizeze lucrarea, dar Nicușor Dan „nu recunoaște pericolul public pe care experții l-au confirmat la Planșeul Unirii și refuză să autorizeze punerea în siguranță a Pieței Unirii, în regim de urgență”.
În astfel de condiții, oricât de mult ne-am dori noi să eliminăm pericolul din centrul orașului, nu putem să încălcăm legea și să forțăm începerea lucrărilor la planșeu, fără semnătura Primarului General. Pentru că Primarul General refuză să ne lase să lucrăm, îi rămâne întreaga responsabilitate privind riscurile la care îi expune pe oameni, prin lipsa sa de acțiune.
Contre vechi între Băluță și Nicușor Dan pe tema Planșeului Unirii
Lucrările de refacere la planșeul peste râul Dâmbovița ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu pe 1 octombrie, dar lipsește autorizația de construire din partea primăriei lui Nicușor Dan, care a susținut recent că „dintre toate expertizele tehnice analizate rezultă clar nevoia de consolidare”, însă „niciunul dintre documente nu justifică eliberarea în regim de urgență a autorizației”.
„Voi elibera autorizația de construire după ce Primăria Sectorului 4 va depune toate avizele solicitate, întocmai cum prevede legea. Am dat termen până vineri, 27 septembrie a.c. funcționarilor din primărie să facă o verificare a avizelor depuse până la această oră”, a spus primarul general pe 25 septembrie.
Pe 30 septembrie, Băluță a transmis că experții care au analizat din nou planșeul Unirii, placa uriașă de beton veche de aproape 100 de ani care acoperă râul Dâmbovița, au încadrat unele zone ca fiind „pericol public”, iar posibila cedare completă „va antrena colapsul structurii în zona respectivă”.
În replică, Nicușor Dan a declarat că acceptă să dea autorizație în regim de urgență pentru repararea anumitor zone, dar numai dacă Primăria Sectorului 4 va aduce dovezi că acestea reprezintă un pericol public și a precizat că nu va face acest lucru pentru toată placa de beton din Piața Unirii.
Construcția din beton care susține o mare parte din Piața Unirii, veche de aproape 100 de ani și care este supusă riscului de prăbușire, a fost încadrată în clasa tehnică 4, adică nesatisfăcător, din 5 posibile. Experții care au analizat lucrarea au încadrat unele zone ca fiind „pericol public”.
Lucrările totale de refacere, asumate de Primăria Sectorului 4, au fost estimate la 750 de milioane de lei, adică aproximativ 150 de milioane de euro, constructor a fost desemnat asocierea formată din Construcții Erbasu (lider), Concrete & Design Solutions si BogArt, iar termenul inițial de finalizare completă a lucrărilor a fost 2028.
Baluta vrea sa faca lucrarea in regim de "urgenta", fara licitatii, cu preturi umflate, ca sa castige mafia din primarie niste spagi grase. Daca nu se poate fura renunta la lucrare!