Această decizie ar putea întrerupe brusc 20 de ani de progrese în sănătatea populațiilor vulnerabile, a atenționat Davide Rasella, coautor al studiului și cercetător la Barcelona Institute for Global Health, relatează AFP, conform News.ro.

„În cazul multor ţări cu veniruri mici sau intermediare, şocul care va rezulta din asta va fi de o amploare comparabilă celei a unei pandemii mondiale sau unui conflict armat major”, a mai adăugat coautorul studiului.

Impactul tăierilor

Conferința Finanțării Dezvoltării (FIDA) din Spania, la care Statele Unite nu participă, coincide cu publicarea studiului. Decizia administrației Trump de a reduce finanțările, luată după revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, a afectat grav ajutorul pentru dezvoltare. 

O echipă internațională de cercetători a analizat date din 133 de țări și a estimat că programele finanțate de USAID au prevenit 91 de milioane de decese în țările sărace între 2001 și 2021.

Conform modelizărilor, tăierea a 83% din ajutorul american ar putea cauza peste 14 milioane de morți suplimentare până în 2030, inclusiv 4,5 milioane de copii sub cinci ani. Programele sprijinite de USAID au fost legate de o scădere cu 15% a deceselor, iar pentru copiii sub cinci ani, scăderea a fost de 32%.

Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino
Recomandări
Michael Madsen a murit la vârsta de 67 de ani. Actorul era celebru pentru rolurile din filmele lui Quentin Tarantino

Cele mai mari efecte au fost observate în bolile evitabile, cu o reducere a mortalității de 74% pentru HIV/SIDA, 53% pentru paludism și 51% pentru bolile tropicale neglijate.

„Desfiinţarea acestei finanţări nu pune doar vieţi în pericol, ea aduce atingere unor infrastructuri esenţiale a căror construcţie a necesitat zeci de ani”, a spus Francisco Saute, coautor al studiului.

Câți oameni au murit deja din cauza reducerii ajutoarelor

Un instrument de observare dezvoltat de Brooke Nichols, un modelizator de boli de la Universitatea din Boston, arată că aproape 108.000 de adulți și mai bine de 224.000 de copii au murit deja din cauza reducerii ajutoarelor americane, echivalentul a 88 de decese pe oră.

Alți donatori internaționali importanți, precum Germania, Regatul Unit și Franța, au anunțat și ei reduceri ale bugetelor de ajutor străin, urmând exemplul SUA. Caterina Monti, cercetătoare la ISGlobal, avertizează că acest lucru ar putea duce la și mai multe decese în viitor.

La conferința de la Sevilla, la care participă aproximativ 50 de șefi de stat și de guverne, inclusiv Ursula von der Leyen și Emmanuel Macron, Davide Rasella pledează pentru creșterea ajutorului, nu reducerea acestuia. Înainte de tăierea finanțării, USAID reprezenta 0,3% din cheltuielile federale americane. 

Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american
Recomandări
Donald Trump a vorbit la telefon cu Vladimir Putin și a cerut încetarea războiului din Ucraina. Răspunsul primit de președintele american

„Cetăţenii americani plătesc aproximativ 17 cenţi pe zi USAID, adică aproximativ 64 de dolari pe an. Cred că majoritatea oamenilor ar susţine o menţinere a finanţării USAID, dacă ar şti cât de eficientă este o contribuie atât de mică în salvarea a milioane de vieţi”, a  spus James Macinko, profesor la Universitatea din California (UCLA) și coautor al studiului.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Monseur 01.07.2025, 21:47

O natie de... hai sa nu spun cuvantul. Aia care l-au votat pe omul portocaliu n-au prea mult creier, iar cei care-i fac jocul prin "congres" s.a.m.d. sunt corupti pana-n maduva oaselor, altfel nu vad cum au putut vota mizeria aia de buget.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.