„Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituţionalitate formulată şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Hotărârea Senatului nr.64/2025 pentru numirea unui judecător la Curtea Constituţională”, a transmis CCR.

Mihai Busuioc a fost votat în Parlament pe 24 iunie judecător al CCR cu 79 de voturi „pentru” şi 36 „contra”. Busuioc a fost președintele Curţii de Conturi și a fost propus la Curtea Constituțională de grupul parlamentar PSD.

Încă de la început, numirea sa la CCR a stârnit controverse pentru că Mihai Busuioc nu are cei 18 ani de experiență ceruți de lege. Mai precis, articolul 143 din Constituție spune: „Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior”.

La finalul audierilor din comisiile Senatului, care s-au făcut în numai 15 minute, el a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor privind experiența sa profesională.

Totuși, viitorii săi colegi au susținut marți, 1 iulie, că Busuioc întrunește condițiile pentru a fi judecător.

Cazul Caracal. Ultimul dosar al lui Gheorghe Dincă, cercetat pentru distrugere, şi misterul telefonului Luizei, care a funcţionat şi după arestarea criminalului
Recomandări
Cazul Caracal. Ultimul dosar al lui Gheorghe Dincă, cercetat pentru distrugere, şi misterul telefonului Luizei, care a funcţionat şi după arestarea criminalului

Din examinarea actelor aflate la dosarul cauzei, Curtea a reținut că Mihai Busuioc are o vechime de peste 18 ani în specialitatea studiilor juridice și, astfel, îndeplinește condiția reglementată de art.143 din Constituție referitoare la vechimea de cel puțin 18 ani în activitatea juridică pentru a putea fi numit în funcția de judecător la Curtea Constituțională.

Comunicat CCR:

S.O.S România a contestat săptămâna trecută votul dat de Senat pentru numirea lui Mihai Busuioc în funcţia de judecător al CCR.

Acum, datorită deciziei CCR, Mihai Busuioc îl va înlocui pe Marian Enache în funcția de judecător al CCR, dar nu în cea de președinte al Curții. Mandatul de judecător al lui Marian Enache expiră pe 12 iulie. În acest moment, Enache este și interimar la șefia CCR.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

misu50 02.07.2025, 08:08

Criteriul principal avut in vedere a fost greutatea si deci e normala numirea...

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.